APOTHECIUM

Egészséges életmód – Pihenés

Pihenés, állandó jó hangulat... vagy a stressz?
Bár ma már egyértelműen nyer a stressz, lehet harcolni ellene! Hogyan?
kézikönyv?

A legjobb elkerülni a stresszes helyzeteket

Még akkor is, ha manapság nem lehet elkerülni a stresszt, fontos, hogy ne add fel és védd meg magad: változtatni kell a szokásos rossz beidegződéseken, gondolkodáson, viselkedésen, hozzáálláson (a pohár félig tele van, nem félig üres). Betartani a helyes életmódot, optimistának lenni, megtanulni a helyes légzést, eleget pihenni, aludni, legyen hobbid, legyenek barátaid. Találj valami elfoglaltságot, ami megnyugtat, kikapcsol, ez lehet jóga, masszázs, vagy sétálj sokat a szabadban. Természetesen használhatod az étrend-kiegészítők jótékony hatását a pszichére és a stressztűrő képességre.

A stressz az életünk elválaszthatatlan részét képezi. Nehéz azt elkerülni, és megszabadulni tőle, mert sok arca van. A modern ember állandóan stresszben él, nemcsak emocionális, hanem ugyanúgy kémiai, oxidációs és genotoxikus stressznek is ki van téve. Mindezek a civilizáció fejlődésének előreláthatatlan és kedvezőtlen mellékhatásai. A feldolgozatlan stressz veszélyes, mivel rombolja a szervezet méregtelenítő tényezőit, blokkolja a természetes szűrő mechanizmusokat, növeli az erek áteresztőképességét, és elveszi az élethez való kedvünket. A hosszan tartó stressz a fekélyekhez, magas vérnyomáshoz, neurózishoz és más betegségekhez vezető első lépcsőfok.
Aztán olyan egészségi panaszok lépnek fel, mint amilyen a csökkent koncentrációs- és ellenálló képesség, gyomorpanaszok, magas vérnyomás, szexuális aktivitásra való vágy hiánya és gyorsabban jön az öregedés. Stressz ingereket a bőrszövetben, izmokban és ínakban található receptorok is képesek érzékelni, fájdalmas görcsöket okozva, tarkó- és nyaki fájdalmat, vagy a kezekben bizsergő érzést előidézve.

Egy jól bevált módszer, hogyan győzzük le a stresszt, az életvitel megváltoztatása:
egészséges étkezés és fizikai aktivitás.

A tápanyagok hiánya a szervezetben már önmagában is stresszt okoz, ezen kívül, minél jobban lazítunk a stressz után, annál jobban képes a szervezet reagálni a táplálékra. Az ételből nem hiányozhatnak a hangulatunkat is javító vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, telítetlen zsírsavak. Stresszhelyzetben alkohol-, vagy serkentő vegyszerek használata helyett inkább el kell menni sétálni, rövid ideig tornázni, és elfogyasztani termékek

A gondviselő természet kb. 25 évet szánt életünkből alvásra.
Egészen biztos, hogy erre komoly oka volt. Sokan alábecsüljük az alvás jelentőségét az egészségünk szempontjából. Van, aki úgy gondolja, hogy felesleges időpocsékolás, hiszen a nap csak 24 órából áll, és megfogadják, hogy az átvirrasztott éjszakát egyszer pótolják alvással. Szervezetünknek a jó működéséhez nem elég, ha táplálékot és oxigént kap, szüksége van megfelelően hosszú alvásra is. Az alvás a szervezet pihenését jelenti. Alvás közben pihen az agy, ellazulnak az izmok, és a hormonrendszer olyan anyagokat választ ki, amelyek regenerálják a sejteket. Megfelelő mennyiségű alvás után elmúlik a fáradtság, eloszlik az izmaink fájdalmas feszültsége, és a rosszkedv.

Please wait while loading data…